top of page

Terveystutkimuksia

Jalostustoimikunta suosittelee kaikille boksereille tehtävän vähintään seuraavat terveystutkimukset:

Lisäksi seuraavat tutkimukset on helppo suorittaa muiden kuvaustutkimusten yhteydessä:

Ennen tutkimuksista on tilattava lähete sähköisesti kennelliiton OmaKoira -palvelun kautta.

Lisätietoja >>>

Jalostustoimikunta suosittelee, että hampaiden röntgenkuvaus tehtäisiin viimeistään noin vuoden iässä. Jolloin mahdolliset kystat eivät ole vielä ehtineet tehdä pahoja muutoksia. 

Degeneratiivisen myelopatian toteamiseksi on olemassa geenitesti. Testi kannattaa teettää eläinlääkärillä, vaikka rokotuksen yhteydessä, jolloin eläinlääkäri tarkistaa koiran tunnistusmerkinnän. Suomessa Laboklin ja Movet tekevät geenitestin. Jalostustoimikunta tukee vuonna 2023 DM-testauksia palauttamalla tutkimusmaksusta 30e per tutkittu koira.

 

Tuen saamiseksi tulee täyttää seuraavat ehdot:

  • näyte tulee olla eläinlääkärin ottama (virallinen, koska koiran tunnistusmerkintä on varmistettu)

  • geenitestitulos joko Laboklin tai Movet laboratorioista

  • avustusta haettaessa tulee vapaamuotoisen hakemuksen yhteydessä mainita koiran tiedot, hakijan tiedot ja pankkitilinumero sekä toimittaa liitteinä testitulos ja kuitti maksetusta testimaksusta (hakemus jalostus@bokseriyhdistys.fi)

  • lupa julkaista tiedot 
     

Jalostustoimikunta suorittaa myös bokserin terveystilanteen kartoittamista ja tilastoi kerättyä tietoa. Jokainen bokserin omistaja sekä kasvattaja voi osallistua rodun terveystilanteen kartoittamiseen vastaamalla terveyskyselyyn oman koiransa tai kasvattiensa osalta.

Viime vuosina on käynnistetty useita tutkimuksia boksereille tyypillisen munuaissairauden perinnöllisyyden tutkimiseksi. Paljon hyödyllistä tietoa (englanniksi), sekä sairaita jälkeläisiä jättäneiden koirien sukutauluja löytyy sivustolta boxerjkd.com >>> . Jalostustoimikunta suosittelee, että kasvattajat kävisivät sukutaulut lävitse ja voisivat näin yrittää vältää sairaiden tai sairautta kantavien koirien kasvattamista. Mikäli koirallasi on todettu munuaissairaus, pyydämme täyttämään munuaissairauteen liittyvän kyselyn jotta voisimme tulevaisuudessa liittyä kansainväliseen verkostoon munuaissairauden ehkäisemiseksi. Kysely >>>.

 

TERVEYSKYSELY

Kyselyn tarkoituksena on selvittää rotumme yleistä terveystilannetta. Yksittäisen koiran tiedot ovat luottamuksellisia ja vain rotujärjestön jalostustoimikunnan käytössä. Täytä lomake mahdollisimman huolellisesti, se auttaa kartoittamaan rotumme tilannetta. Tällä kyselyllä pyrimme selvittämään ensisijaisesti eri linjoissa ja suvuissa usein esiintyviä ongelmia, joten nimettömistä tiedoista ei ole jalostuksellista apua. Osa kysymyksistä ei koske perinnöllisiä sairauksia, vaan kartoitamme eri asioiden yleistä esiintymistä rodussamme. Toivoisimme, että täytät lomakkeen myös siinä tapauksessa, että koirallasi ei ole ollut sairauksia.

Terveyskyselyä on myös mahdollista päivittää myöhemmin. 

SYDÄNTUTKIMUSKYSELY
Lyhyt ja helppotäyttöinen sydäntutkimuskysely. Pyydämme sinua täyttämään tiedot myös jo edesmenneiden koiriesi osalta. Yksittäisen koiran tiedot ovat luottamuksellisia ja vain rotujärjestön jalostustoimikunnan käytössä.

KUOLINSYYKYSELY

Bokserin yleisin kuolinsyy on kasvaimet ja tämän hetkisen tiedon mukaan bokserin keskimääräinen elinikä on 8 vuotta 4 kuukautta (lähde KoiraNet jalostustietokanta kuolinsyytilasto, 12.2.2023). Kennelliiton jäsen voi Omakoira -jäsenpalvelun kautta merkitä omistamansa koiran kuolintiedot ja ne tulevat näkyviin KoiraNet -jalostustietokantaan. Toivoisimme, että täyttäisitte kuolinsyyn mahdollisimman tarkasti, jotta tuloksia voidaan käyttää tulevaisuudessa paremmin hyödyksi.

Suomen Bokseriyhdistys kerää myös kuolinsyytietoa omalla kuolinsyykysely-nettilomakkeella. Tiedoista kootaan tilastoja yleisimmistä kuolinsyistä ja lasketaan bokserin keskimääräistä elinikää. 

Jalostustoimikunta suosittelee kaikkien alle 7 vuotiaana kuolleiden koirien ruumiinavausta ja kuolinsyyn selvittämistä virallisesti. 

bottom of page